Sunday, 7 May 2017

Kisah Karipap

Kenapa dengan karipap? Saya hanya menganggap ia hanyalah makanan untuk sarapan setiap pagi.

Namun ada kisah yang menarik dari Sharifah Furaiha iaitu founder kepada produk Furaiha. 

Karipap? Ya saya pernah jual karipap dulu.

Disebabkan masa saya mahal hahahahaha saya tak bazir masa buat karipap ni. Time is money.

Saya pergi pada kakak yang pandai buat karipap, saya tempah dengan dia. Dia yang buat semua dari beli barang sampailah menguli, goreng siap semua. Masa saya tidak terjejas dan saya pun tak penat. Untuk satu karipap tu saya dapat Rm0.50.

Saya jual di kuliyah kelas saya, kat overseas makanan Malaysia tinggi nilai dan laku keras. Kalau dah otak bisnes, apa pun jalan. Roughly saya untung Rm15-20 sehari.

Kalau sebulan saya dapat Rm400-500 duit untung atas angin. Ni kisah zaman universiti, selain income jadi ds rm5000 sebulan. Inilah konsep trading. 

Eleh jual karipap jeee pun, orang pandang sebelah mata. Takkanlah terinspirasi juga?

#UsahawanJalanan
#FounderFURAIHA
#DiariJutawanFuraiha

Tuesday, 30 August 2016

Baik Buruk Sistem MLM

Model bisnes yang paling digemari oleh ramai orang iaitu sistem MLM. Sebab apa digemari? Ku kupas buah ini dan makan.

Ada apa dengan MLM? Multi level marketing ataupun di bahasa melayukan, pemasaran berbilang tingkat. Fuhhhh... bertinkek tingkek. Bagaimana sistem ini berjalan?

Dimudahkan cerita, kita ada satu produk, then kita buat satu sistem yang dinamakan MLM. Kita pasarkan produk itu pada sekian harga. Then orang yang perkenalkan produk tersebut dapatlah komisen hasil daripada penjualan produk tersebut. Orang yang diperkenalkan produk itu memasarkan kepada yang lain. Orang tu dapat komisen dan kita juga merasai komisen bergantung kepada sistem bonus yang ditetapkan.

Pelbagai jenis bonus, yang ditetapkan bergantung kepada sesebuah syarikat. Yang penting keuntungan diperolehi bukan setakat satu lapisan sahaja tetapi berlapis-lapis.

Selalunya, yang menikmati keuntungan adalah mereka yang terawal dan memiliki sepasukan ahli yang aktif. Di satu tahap, orang bawah bekerja dan dapat menghasilkan bonus kepada mereka yang berada di atas.

Sistem MLM bukan hanya dilaksanakan untuk produk malah, ada juga yang menggunakan sistem ini untuk mendapatkan modal bagi menjalankan kegiatan forex, pertanian dan sebagainya. Panjang akal dia orang ni.

Sistem MLM ada kebaikan dan keburukannya. Kebaikannya, kita dapat membina sistem networking yang sampai satu tahap akan berjalan secara automatik.

Jika kita lihat pada keburukan MLM sudah pasti adalah masalah tepu. Bila dah takda orang nak join atau dah start bosan dengan produk tersebut. Maka tamatlah sistem ini. Kekuatan sistem MLM bergantung kepada kekuatan produk tersebut. Jika ramai yang kekal dengan produk tersebut maka selamatlah sistem tersebut. Jika tidak, jem dan kaya jadinya sistem itu.

Ramai yang akan lebih celik apabila berada di dalam networking. Apabila ramai yang celik, maka pelbagai alternatif mereka akan jumpa dan akhirnya sistem itu hancur dengan sendiri. Tanda kehancuran sistem mlm apabila tidak ramai yang ingin sertai dan juga jika dikaitkan dengan senarai hitam BNM. Tak lama dahtu.. tetapi yang kasihan mereka yang baru bermula dengan semangat tetapi akhirnya belum start enjin, ekzos dah meletup.

Aku terfikir, apabila sesuatu perniagaan dijalankan tidak mengikut undang-undang memang menguntungkan tetapi ia tidak mengambil masa yang lama untuk jatuh bedebuk.

Setakat ini, ku masih menjalankan satu-satunya perniagaan MLM stevia rcc2u. Aku meneruskan perjalanan kerana aku merupakan pengguna stevia dan juga rakan networking ku juga sama masih menggunakannya. Memang ada produk yang hampir sama namun kepercayaan mereka terhadap brand stevia rcc tu yang sukar dikikis.

Tapi dalam bab mengiklankan stevia ku lebih berhati-hati kerana tak mahu 'overclaim' yang produk ini boleh menyembuhkan pelbagai penyakit. Cukup ia sebagai alternatif kepada gula pasir yang tidak membahayakan kesihatan.


Monday, 22 August 2016

Brado kapak

Aku mengenali beliau hanya melalui tulisan beliau yang memukau tentang MH370. Boleh kata setiap hari sejurus kejadian kehilangan pesawat MH370, aku akan ke blog beliau. Tak salah aku blog beliau adalah dramaraja. Di situlah aku mendapat info konspirasi mengenai pesawat tersebut.

Memang best baca blog beliau, umpama maklumat CIA yang terlepas kepada umum. Klik di sini untuk ke link blog beliau. Pasti ada yang terkedu dengan tulisan beliau.

Beliau juga mempunyai ebook mengenai cara melangsaikan hutang. Jika korang berminat untuk mendapatkan ebook beliau boleh layari EBOOK BRADO KAPAK



Friday, 12 August 2016

Rumah Mampu Milik

Harga rumah sekarang memang tak boleh nak cakap. Harga melantun-lantun. Terpaksalah kita membuat pinjaman untuk mendapatkan sebuah rumah dan sebagai balasannya, kita bekerjalah siang dan malam untuk melangsaikan hutang tersebut.

Jika dikira-kira berapa yang harus kita keluarkan untuk mendapatkan sebiji rumah sangat memeranjatkan. Jika rumah tersebut berharga RM200k dan pinjaman dibuat selama 30 tahun, jumlah yang harus dibayar kepada Bank adalah kurang lebih 2 kali ganda. Dan bayaran sebulan antara RM1k.

Kita membiarkan diri kita diikat oleh Bank padahal kita mempunyai pilihan untuk memiliki rumah secara tunai. Orang kampung hakikatnya lebih bahagia disebabkan semuanya dibayar tunai. Rumahnya di bina sedikit demi sedikit sehingga terbentuklah rumah yang dapat memayungi sekeluarga.

Beralih pada topik asal. Kawan sekuliah aku, Hafizul Mahadir dengan daya inovatif dan kreatifnya telah melaksanakan projek rumah mampu milik murah di pasaran. Hang ada tanah? Ada duit dalam lingkungan RM100k, Nah... anda mampu memiliki rumah ini dengan senibina yang menarik tanpa hutang. Aku sangat menyarankan rumah ini dibina tunai untuk kemudahan kontraktor dan juga pemilik. Sebab apa, sebab hutang itu membebankan. Duit ada jalan, takda duit, cari duit sampai cukup. Sabarkan separuh dari iman.

Untuk keterangan lanjut layari laman Interlocking Brick


                                                         
Rumah 2 tingkat pun boleh




Teknik batu yang disusun seperti lego




cantik tak rumah ni

Monday, 8 August 2016

Beli Dexandra & Menang Iphone

Peluang bagi mereka yang membeli poduk Dexandra. Aku semalam dah mencuba masuk pertandingan tersebut. Tak payah jawab soalan. Hanya scan code bar yang ada kat belakang kotak Dexandra. Lebih kurang scan macam mainan digimon.

Sebelum itu, apa yang perlu dilakukan adalah install software dexandra kat google play. Selepas itu daftar keahlian dan seterusnya scan lah code bar tersebut.

Selamat mencuba... Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia? 



Saturday, 6 August 2016

Hutang emas di bawa belayar

Misi yang terdekat adalah membebaskan diri dari hutang. Ya... hutang yang diikat oleh bank umpama rantai besi yang diikat dileher dengan badan kita dicemeti untuk disuruh bekerja.

Itulah perhambaan zaman moden yang kita lalui. Aku cerita pada kawan aku, automatik dia terbayang dia tengah berada di padang pasir tengah buat piramid.

Hutang kereta, rumah, kad kredit. Mula selesaikan yang kecil dan seterusnya kesan snow ball akan kelihatan. Apa yang aku faham, kita cuba cari hutang yang paling kecil jumlahnya dan cuba selesaikan dengan menggunakan wang lebihan simpanan mahupun wang tambahan hasil part time.

Setelah 1 hutang selesai diikuti hutang yang seterusnya. Corak kali ini berlainan kerana kita akan menambah bayaran bulanan untuk hutang kedua yang ingin kita selesaikan. Begitulah seterusnya sehingga semuanya selesai.

Cara yang kita gunakan ini berkesan hasil displin dan niat untuk melangsaikan hutang. Kita dapat bayangkan tak, umpama satu tali terlerai dari leher diikuti tali lain dan akhirnya kita merdeka.

itulah merdeka yang sebenarnya. Lihatlah orang kampung yang bebas minum air kopi bersama isteri. Biar tidak bergaya dan hanya honda cup sebagai kuda, namun ketenangan, kebebasan yang mereka ada itulah yang lebih berharga.


Friday, 5 August 2016

Dexandra Wangian mampu milik

Ini adalah projek yang boleh aku kata baru aku ceburi. Menjadi agen untuk produk Dexandra. Dekat 5 bulan juga aku menjualnya. korang nak try tak pakai Dexandra? Kalau ada rezeki lebih, apa salahnya cuba manjakan diri dengan wangian yang ala-ala bau yang original gitu...

7 SEBAB DEXANDRA MENJADI PILIHAN
.
Sebagai pengguna dan peminat DeXandra , akak dan abang kena tahu 7 sebab utama DeXandra menjadi pilihan berbanding wangian yang lain .
.
[+] TAHAN LAMA LEBIH 8 JAM. Dexandra ni EDP. ketahanan lebih lama dari edt /colonge… boleh lah ker www.dexandrareview.com ( kami tidak pernah tau buat-buat testimoni.. ni semua dari pelanggan-pelanggan kami. 
.
[+] PELBAGAI PILIHAN . Currently , DeXandra ada lebih 70 pilihan yang diinspirasikan dari wangian antarabangsa yang terkenal . Koleksi yang hampir lengkap untuk hidup anda 
.
[+] MUDAH DIBAWA . Saiznya tidak terlalu besar dan tak berat jadi ianya mudah dibawa ke mana2 , bawa 2 3 botol pun selambe jerr
.
[+] PERMINTAAN TINGGI . Berdasarkan unjuran graf yang direkodkan , ternyata permintaan DeXandra meningkat setiap bulan dan jika abang akak belum milikinya, dapatkan 1 sekarang !
.
[+] CABUTAN BERTUAH SETIAP BULAN . Dengan setiap pembelian , abang akak boleh join lucky draw dexandra , hanya perlu scan qr code je , hadiahnye pulak sgt2 lumayan , yang lepas abang tu dah dpt beg LV worth RM6000 tau .
.
[+] WELL RECOGNIZED . Hampir 1 Malaysia dah kenal dexandra . Tambah2 lagi lepas Nabil jadi duta .
.
[+] YAKIN SEPANJANG HARI 

. Walaupun seharian , baunya kekal harum jadi anda tak lagi ragu2 dgn diri sendiri .
.
Apa yang best lagi , kami dah keluarkan juga versi Nabil dan isteri iaitu Abir dan Zahra , best kan ?
.
Pengalaman menggunakan dexandra memang sukar untuk digambarkan . Dapatkan wangian dexandra sekarang dengan menghubungi saya di talian 0187704294



.